‘Iemand moest Josef K. belasterd hebben‘ en eindelijk is dan bekend geworden, wie dat is geweest. Wat decennialang behoorde tot de meest zorgvuldig bewaarde geheimen ter wereld, is dankzij het vasthoudende speurwerk van een team van… lees verder…
Zag u het ook onlangs op de televisie: een druk orerende, zwaaiende, en vooral zwetende Rudy Giuliani, ex-burgemeester (1994-2001) van New York, nu de raaskal-slaaf van bijna-ex-president Trump? Zag u hoe de zwarte stroompjes verf uit… lees verder…
In Bijlage 716 van de Resoluties van Curatoren en Burgemeesters (1656) kwam ik vorige week de volgende zin tegen: “voornaementlick dat sy in hare disputen ende corollarien sich abstineren van alle odieuse sugillatien, convitien ende exaggeratien van… lees verder…
Voor Louis Barkey (1923-2020) In het laatste nummer van Indische Letteren (2020-4) staat een artikel van Lotte van den Bosch en Rick Honings over de laatste pennenvrucht van P.A. Daum (1850-1898), ‘Ontzusterd’ uit 1897. Daums Indische schets… lees verder…
Met Loes Westermann-van der Steen is een van de kleurrijkste figuren uit de Caraïbistiek heengegaan. Zij overleed op 30 oktober 2020 in Hilversum. Michiel van Kempen herdenkt haar. In de jaren voorafgaand aan de verschijning in… lees verder…
Mijn Fellowship bij de Maatschappij verloopt anders dan gedacht. Ik had me verheugd op eindeloos puzzelen in de UB, niet alleen bij Speciale Collecties maar ook op een flexplek in de bibliotheek, afgewisseld door koffiedrinken met oud-docenten… lees verder…
Elke club heeft vergeten hoekjes. Ik loop graag rond in die vergeten hoekjes. Met plezier lees ik boeken van romanciers uit vervlogen tijden, die nu door niemand meer gelezen worden. Ik verslind door iedereen veronachtzaamde dichtbundels… lees verder…
Wie tekstverzamelingen bestudeert, kan beginnen bij de meest basale en oppervlakkige manier van observeren: kijken welke woorden het meest voorkomen. Over het algemeen komt daar al heel snel hetzelfde lijstje uit: de, het, een, ja, ik,… lees verder…
Er zijn talloze voorbeelden van Nederlandse ‘cultuurproducten’ (op dit vreemde woord ga ik verder niet in) die een negatieve symbolische waarde hebben, onder invloed van voortschrijdend politiek-historisch inzicht. Als we het over symbolen en geschiedenis hebben,… lees verder…
Ik ben nu een aantal weken bezig met mijn onderzoek naar taalnormen in de Leidse universitaire archieven. Ik heb een flink aantal brieven en andere documenten doorgelezen, tot dusverre voor de periode 1575-1730. In die documenten… lees verder…