Bij Uitgeverij Pluim verscheen onlangs De achterkant van de bevrijding. Schrijvers tussen angst en onafhankelijkheid in de Tweede Wereldoorlog van Bertram Mourits. Voor de oorlog schreven ze bestseller na bestseller: het echtpaar Scharten-Antink. Ze verhuisden naar… lees verder…
Welke boeken doen er écht toe? Om dit te onderzoeken hebben KANTL, Nederlandse Taalunie, NL-Lab, Raad voor de Neerlandistiek, Platform voor de Neerlandistiek en de KB (DBNL) het initiatief genomen tot de Canonenquête 2022. Vul de… lees verder…
Afgelopen zondag vond in Amsterdam een heuse Lucretia van Merken-dag plaats, georganiseerd door Theater Kwast in samenwerking met het Allard Pierson en onze Werkgroep 18e eeuw. Tijdens deze dag werd het boek Brieven uit Bijdorp. De… lees verder…
Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Oerhert van Astrid Haerens: Roze papier! De gedichten in Oerhert, de eerste dichtbundel van Astrid Haerens, zijn… lees verder…
Bij Uitgeverij Passage is een nieuwe roman van Anjet Daanje verschenen, Het lied van ooievaar en dromedaris. Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van Het lied van ooievaar en dromedaris, is al dood als de roman in… lees verder…
Op 11 juni aanstaande zal Kester Freriks tijdens het middagprogramma van onze Jaarvergadering spreken over zijn nog te verschijnen nieuwe boek Grensverkenningen, dat hij samen met Martijn Storms schreef. Speciaal voor de leden van de MdNL… lees verder…
Bij Uitgeverij Boom is deze week het boek Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis van Bram Mellink en Merijn Oudenampsen verschenen. In het publieke debat is in de loop der jaren veel kritiek geleverd op het neoliberalisme, maar… lees verder…
Vanavond is bekend gemaakt dat Roelof ten Napel De Grote Poëzieprijs 2022 heeft gewonnen met zijn bundel Dagen in huis. De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar met € 20.000 en… lees verder…
Schrijfster Top Naeff was al goed vertegenwoordigd binnen de DBNL (zo vindt u daar bijvoorbeeld haar bekendste boek School-idyllen), maar het aanbod van haar werk wordt deze maand nog verder uitgebreid met twee jeugdboeken. In De… lees verder…
Rosita Steekbeek schreef al eerder over haar geliefde Rome, maar nu speelt deze stad ook een hoofdrol in haar nieuwe, historische roman Julia. Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze… lees verder…