In Biografie op de bühne, het maandelijkse praatprogramma van Biografieportaal in het Amsterdamse Torpedo Theater, komen de schrijver van een recent verschenen biografie en een biograaf die nog volop aan het werk is aan het woord…. lees verder…
In mei/juni ontvangen alle leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een digitale versie van het Jaarboek per e-mail. Liefhebbers van het gedrukte Jaarboek – dat ongeveer dezelfde vormgeving zal hebben als voorheen – kunnen dit, net als in voorgaande jaren, bestellen.
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Johan de Witt werd geboren. Daarom is in het Dordrechts Museum nu de tentoonstelling ‘De wereld van Johan de Witt’ te zien. Tevens is bij Wbooks een gelijknamig boek verschenen, een onmisbare gids voor wie de ware wereld van Johan de Witt wil ontdekken.
Historicus Geert Mak komt met een nieuw boek: Wisselwachter. Amerika-Europa 1933-1945, een persoonlijke geschiedenis over Amerika en Europa in turbulente tijden, vol dilemma’s over democratie, economie en oorlog. In Europa kent bijna niemand hem. Toch hoort… lees verder…
Op maandagavond 19 mei aanstaande vindt in het Pieter De La Court gebouw van de Universiteit Leiden het evenement Het Geheugen van Geur plaats. Tijdens deze tweede editie staat een boeiende lezing op het programma, geïnspireerd… lees verder…
Bij Alfabet Uitgevers is Spion in smoking. Het intrigerende levensverhaal van Engelandvaarder en geheim agent Peter Tazelaar verschenen. Deze biografie werd geschreven door Victor Laurentius. Een spion in smoking. Dit iconische beeld is geen Hollywood-bedenksel maar… lees verder…
In het kader van De Gemeenschap 100 jaar organiseert Salon Saffier twee keer een wandeling in Utrecht langs de belangrijke plekken van tijdschrift en uitgeverij. De wandelingen vinden plaats op zondagochtend 15 juni en zondagochtend 22… lees verder…
Op dit fonds kan een beroep worden gedaan door al wie onderwijs verstrekt op de gebieden van de neerlandistiek, geschiedenis en/of Nederlandstalige letterkunde . Aanvragen (van ongeveer één A4, met een bijgevoegd budget tot maximaal 2.500 euro) kunnen worden ingediend tot en met 27 mei 2025.
In het Universiteitsmuseum Groningen is tot en met 18 mei aanstaande de expositie Droomgezichten. Tekeningen van Johan Huizinga te zien. Johan Huizinga (1872-1945) is Nederlands bekendste cultuurhistoricus. Zijn honderdste geboortedag was in 1972 aanleiding voor het… lees verder…
Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over De weg van Stefaan van den Bremt: Stefaan van den Bremt (1941) is al veel verschillende dichters… lees verder…