gepubliceerd op 28 maart 2024
Debutantenprijs 2024 voor Tiemen Hiemstra

De MdNL heeft in haar bestuursvergadering van 15 maart jongstleden de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2024 toegekend aan Tiemen Hiemstra voor zijn debuutroman W. Deze roman verscheen in 2023 bij Uitgeverij Das Mag. De Debutantenprijs, bestaande uit een glasobject en 7.500 euro, wordt op zaterdag 12 oktober uitgereikt tijdens de Laureatenmiddag.

De Debutantenprijs is een voortzetting van de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs (1925-2022) en is een aanmoedigingsprijs voor literatuur. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn/diens eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.

Enkele passages uit het juryrapport:

“In deze tijd waarin iedereen alom aanwezig wenst te zijn en alomtegenwoordigheid een groot goed is heeft schrijver Tiemen Hiemstra (1991) de moed een roman te wijden aan juist het tegenovergestelde van aanwezigheid, namelijk afwezigheid, het verdwijnen, er niet meer zijn.”

“Hiemstra’s roman is glashelder geschreven, strak van compositie en tegelijk ongrijpbaar raadselachtig. [… ] want aan het begin van het boek weet de lezer al dat W. zal verdwijnen, maar hoe die verdwijning uiteindelijk vorm krijgt, dat houdt de schrijver met elan en grote virtuositeit achter de hand. Totdat de laatste bladzijden zich aandienen […] ‘zo aangrijpend en verrassend’.”

“Tot een van de voorwaarden van de voordracht voor de Debutantenprijs behoort de verwachting die de auteur schept voor de toekomst. Dat geldt zeker voor W. van Tiemen Hiemstra: een debuut dat zich kenmerkt door stilistische helderheid, zeggingskracht en compositorisch vermogen. De jury was vooral bijzonder geboeid en voelde zich aangesproken door Hiemstra’s bijzondere, vanzelfsprekende talent waarmee hij iemands verdwijnen ook als een fascinerende zoektocht naar je eigen innerlijk weergeeft.”

Lees hier het volledige juryrapport.

De Commissie van voordracht bestond uit Hanneke van Eijken, Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Yves T’Sjoen en Lies Van Gasse.

Eerdere laureaten van de Debutantenprijs, voorheen de Van der Hoogtprijs (proza) zijn onder meer Sholeh Rezazadeh, Mirthe van Doornik, Lize Spit, Niña Weijers, Merijn de Boer, Erwin Mortier, Arthur Japin, Wessel te Gussinklo, Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Frank Martinus Arion en Anna Blaman.