gepubliceerd op 25 maart 2022
Debutantenprijs MdNL (voorheen de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs) voor Sholeh Rezazadeh

De Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 (voorheen de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs) is door het bestuur van de MdNL toegekend aan Sholeh Rezazadeh voor haar prozadebuut De hemel is altijd paars. Deze roman verscheen in 2021 bij Uitgeverij Ambo|Anthos. De Debutantenprijs bestaat uit een glasobject en 7.500 euro.

Deze in 1925 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs van aanmoediging’, tegenwoordig ook wel ‘stimuleringsprijs’ genoemd. Hij wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.

Enkele passages uit het juryrapport:

“[…] een opmerkelijk romandebuut, fijnzinnig geweven zoals een Perzisch tapijt of misschien beter: zoals een kleur- en beeldrijke miniatuur, waarin op bijzonder sensitieve, introspectieve wijze het portret van een zoekende, dromerige jonge vrouw wordt geschetst.
Het is een boek, zoals de titel al aangeeft, vol kleur en zintuiglijkheid, ook in de stijl. Dat was een van de redenen dat de jury zich door dit debuut liet verleiden en bekoren.

De verteller-protagonist Arghavan is een vrouw van Iraanse origine in Amsterdam. Zij baat een tweedehandswinkel uit en verkoopt spullen waaraan verhalen vastzitten. Ogenschijnlijk een simpel gegeven, maar het is een briljante vondst: niet de spullen vormen de kern, maar de verhalen en de personen erachter. Welke weg heeft een voorwerp afgelegd voordat het in haar winkel terecht is gekomen? Welke persoonlijke verhalen zijn ermee verbonden?

De auteur woont sinds 2015 in Nederland en maakte zich in die betrekkelijk korte tijd de taal meester; ze schreef poëzie waarmee ze in 2019 de El Hizjra Literatuurprijs won. De hemel is altijd paars is haar echte literaire debuut dat semi-autobiografische aanleiding heeft. Zelf noemt ze haar debuutroman deels fictie, deels non-fictie. De auteur zelf verliet het bergachtige, zonovergoten Iran, dat ze ergens ‘giftige’ geboortegrond noemt voor het platste land ter wereld, Nederland. Ontheemding, vervreemding en heimwee zijn de grote dragende thema’s.

Met haar nieuwe taal schreef Rezazadeh een betoverende roman die niet alleen qua thematiek maar ook in taal de Nederlandse literatuur verrijkt. De jury was verrast door de ongekende rijkdom van dit boek, dat zijn harde waarheid ogenschijnlijk ‘verbloemt’ achter het prachtigst poëtisch proza. Haar boek is als een juweel in de recente Nederlandse letteren.”

Lees hier het volledige juryrapport

De Commissie van voordracht bestond uit Hanneke van Eijken, Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Yves T’Sjoen en Lies Van Gasse. De prijs wordt op 15 oktober 2022 uitgereikt tijdens onze Laureatenmiddag.

Eerdere laureaten van de Debutantenprijs, voorheen de Van der Hoogtprijs (proza) zijn onder meer Mirthe van Doornik, Lize Spit, Niña Wijers, Merijn de Boer, Bert Natter, Erwin Mortier, Arthur Japin, Wessel te Gussinklo, Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Frank Martinus Arion, Anna Blaman.