gepubliceerd op 13 juli 2020
Onder deze wereld: modernismen van Liesje Schreuders

Bij Uitgeverij Koppernik is de bundel Onder deze wereld. Modernismen van Liesje Schreuders verschenen. Wat is het modernisme? Is er één modernisme of zijn er vele modernismen? Het is onmogelijk om definities te geven van wat zo abstract is als een beweging in de tijd. Aan de wieg van het modernisme stonden oorlog, geweld, imperialisme, dictatuur, diplomatie, revolutie en een mystieke wens om leven en dood met elkaar te verzoenen.

Het modernisme is pretentieus, intransigent, intolerant, vertroebeld, pervers, radicaal. Het houdt van moeilijke woorden en filosofische ernst, is speels, treiterziek, relativistisch, zachtaardig en liefdevol. Het modernisme kent grote vreugden en een groot verdriet. Het modernisme behoort tot het verleden.

Liesje Schreuders is vaste columnist op onze website. Lees hier haar meest recente column Knevelarij in het Multatuli-jaar.

Onder deze wereld. Modernismen, Uitgeverij Koppernik, paperback, 64 pag., € 17,50.
ISBN: 9789492313867