Donderdag 2 april 2020
om 14:00 uur
Klein Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
gepubliceerd op 20 februari 2020
Kellendonkmiddag in Leiden

LET OP: DEZE MIDDAG WORDT UITGESTELD

Op 2 april aanstaande zal in het Leidse Academiegebouw een speciale Kellendonkmiddag plaatsvinden, georganiseerd door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, UB Leiden en de Stichting Frans Kellendonkfonds.

Tijdens deze middag zal de Frans Kellendonkprijs 2020 worden uitgereikt aan Wytske Versteeg. Zij ontvangt de prijs voor haar werk als romanschrijfster en essayiste, waarin aldus de jury de menselijke conditie op vele manieren via de verbeelding wordt geëxploreerd. Aansluitend op de uitreiking en haar dankwoord zal Wytske Versteeg over haar werk in gesprek gaan met de Leidse neerlandica en tevens jurylid Esther op de Beek. Jurylid Manon Uphoff presenteert het juryrapport. Geert Buelens, auteur van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (2018), zal in een lezing zijn licht laten schijnen over popmuziek als fenomeen tussen hoge en lage cultuur.

Aan Roel Bentz van den Berg zal vervolgens het eerste exemplaar worden uitgereikt van Jong in de jaren zestig. De muziek van Frans Kellendonk, geschreven door Jaap Goedegebuure. Tussen zijn vijftiende en twintigste ambieerde Kellendonk niet alleen literaire roem, maar ook een carrière als singer-songwriter. Samen met zijn muzikale schoolvriend Leonard de Vos droomde hij van een gezamenlijk op te nemen langspeelplaat, waarvoor Kellendonk zelfs al de hoes ontwierp. Op basis van hun uitgebreide correspondentie, die onlangs aan het licht kwam, reconstrueert Goedegebuure in Jong in de jaren zestig hun vriendschap en het tijdperk van hun jeugd. Leonard de Vos zal herinneringen ophalen aan zijn schoolvriendschap met Kellendonk, en enkele van de liedjes die Kellendonk schreef en die De Vos op muziek zette, zullen ten gehore worden gebracht door Eveline de Bruin en Coen van Beelen.

Na afloop van het programma is er een feestelijke borrel om de laureate van de Frans Kellendonk 2020 en de verschijning van Jong in de jaren zestig te vieren.

Aanmelden

Toegang tot de middag is kosteloos, maar aanmelden is verplicht via liesklumper@casema.nl

Toegang op vertoon van de per mail te ontvangen bevestiging.

 

Klik hier om de flyer te bekijken