gepubliceerd op 10 oktober 2019
Vijf talenten genomineerd voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2019

Voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2019 zijn vijf essayisten genomineerd. De prijs, een initiatief van de Van Bijlevelt-stichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is bedoeld voor beginnende essayisten. De jury, bestaande uit Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter), koos uit 160 inzendingen de volgende vijf essays:

Jelena Barišić: ‘Prijskaartje van een herinnering

Caroline Benoit: ‘Bach horen, Bacon zien, Barthelme lezen

Jolanda van Benthem: ‘Een te strak gespannen draad

Marion Bruinenberg: ‘De dingen, ze zingen

Nout Hoogendoorn: ‘Het Fotomuseum

(Klik op de titels om de teksten te downloaden)

 

De winnaar wordt bekendgemaakt en de prijs wordt uitgereikt op maandag 18 november, de 56ste geboortedag van schrijver Joost Zwagerman (1963-2015), in het TAQA Theater de Vest in Alkmaar. Die avond zal de Britse schrijver Julian Barnes daar de Joost Zwagerman Lezing houden. Het programma begint om 20.00 uur. Kaarten à € 17,50 zijn verkrijgbaar via deze link.

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/De Grote Kerk Alkmaar. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar en wordt geproduceerd in samenwerking met De Arbeiderspers, de erven van Joost Zwagerman en mediapartner de Volkskrant.