gepubliceerd op 5 juli 2023
Elise Mathilde Essayprijs 2023 voor Rebecca van Raamsdonk

De Elise Mathilde Essayprijs 2023 is tijdens het Onze Taal-congres in Haarlem uitgereikt aan Rebecca van Raamsdonk voor haar essay De wand. De Elise Mathilde Essayprijs is een initiatief van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, het Elise Mathilde Fonds en Onze Taal. Sinds 2018 gaat de prijs elk jaar naar een op een breed publiek gericht essay op historisch, letterkundig of taalkundig gebied. Dit jaar organiseerde Onze Taal de Elise Mathilde Essayprijs.

Over het essay De wand van Rebecca van Raamsdonk schreef de jury, bestaande uit Ton van der Wouden, Jenny Audring en Kees van der Zwan:

De auteur heeft ‘taal maken’ ingevuld als ‘taal naar je hand zetten’ waarmee ze wegbleef van de somberte en machteloosheid die uit sommige andere essays sprak. In plaats daarvan vertelde ze een persoonlijk verhaal, waarin ze beschrijft waar je als niet-moedertaalspreker tegenaan loopt. Een insteek die herkenning oproept – want wie het grondgebied van de moedertaal verlaat, wordt vanzelf buitenstaander en nieuwkomer in een ander taalgebied.

Het Elise Mathilde Fonds stelt een bedrag van € 5000 beschikbaar voor het winnende essay. U kunt het winnende essay lezen via deze link.

Een eervolle vermelding is er voor het essay van Anne-Marthe Westmaas: Fifty-vijftig. Dit essay kunt u lezen via deze link.Â