Donderdag 24 maart 2022
De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam
gepubliceerd op 14 februari 2022
Biografieportaal presenteert: een avond rond de schrijversbiografie

Op donderdagavond 24 maart aanstaande organiseert Biografieportaal in Amsterdam een avond rond de schrijversbiografie. In 1992 schreef de onlangs overleden Neerlandicus en letterkundige Jan Fontijn een overzichtswerkje van de Nederlandse schrijversbiografie. Hij constateert daarin dat zijn vakgebied ‘een geringe belangstelling voor de schrijversbiografie’ heeft, vanwege het nagenoeg ontbreken van een ‘biografische traditie’ in Nederland.

Maar de tijden veranderen. In de afgelopen 15 jaar heeft de schrijversbiografie een grote vlucht genomen. Fontijn droeg zelf bij aan het genre met monumentale biografieën van Jacob Israël de Haan en Frederik van Eeden. Maar ook Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers, Gerard Reve, Willem Frederik Hermans en Kees Buddingh’ hebben inmiddels hun biograaf gevonden. En dat lijstje is bij lange na niet compleet. Er is een biografische traditie ontstaan in Nederland.

Op 24 maart staat Biografieportaal stil bij deze ontwikkeling. Onder leiding van Petra Teunissen (zelf biograaf van schrijfster Clare Lennart) zullen Aleid Truijens, Hans Renders en Connie Palmen in gesprek gaan over de schrijversbiografie in al haar facetten. De avond wordt afgesloten met de lancering van de nieuwe website van Biografieportaal.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt op donderdagavond 24 maart om 19:30 uur plaats in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Kaarten kosten € 20,- en zijn te koop via deze link.