gepubliceerd op 16 juni 2017
‘Voor ‘t gewone leven ongeschikt’, een biografie van Clare Lennart

Voortgewonelevenongeschikt-cover klein

Clare Lennart (1899-1972) ontworstelde zich met het schrijven van verhalen en romans aan een armoedig bestaan als pensionhoudster. Na haar romandebuut Avontuur (1935) bouwde ze een goede naam op als auteur van neoromantisch, sensitief proza. Het Boekenweekgeschenk Twee negerpopjes (1949) bracht haar grote bekendheid. Zij publiceerde zo’n twintig romans en novellenbundels, waaronder Serenade uit de verte (1951), Stad met rose huizen (1954) en haar bekendste roman De ogen van Roosje (1957).

Petra Teunissen schreef over Clare Lennart de biografie Voor ‘t gewone leven ongeschikt. De biografie, waarop Teunissen promoveerde, beschrijft het leven van een onconventionele schrijfster die zich voor het ‘gewone’ leven ongeschikt achtte. Onder haar gereserveerde uiterlijk school een levendige, overgevoelige en soms driftige vrouw, die radicale keuzes maakte in het leven en de letteren.Het werk van Clare Lennart heeft een volstrekt eigen, direct herkenbare stem, die echter na haar dood snel verstomde. Deze biografie Voor ’t gewone leven ongeschikt laat zien dat deze bijzondere vrouw en haar tijdloze thematiek onterecht vergeten zijn.

U kunt deze biografie bestellen via de nieuwe website over Clare Lennart, waarop ook veel informatie over deze schrijfster is te vinden.

Lees ook de bijdrage van Petra Teunissen over Clare Lennart op ons blog Dames in Data.