Woensdag 2 februari 2022
om 20:00 uur
Aula, Singel 411, Amsterdam
gepubliceerd op 29 januari 2022
Een nieuwe zeventiende eeuw?

Onlangs verscheen De zeventiende eeuw, een handboek over een beroemd en berucht tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis, geschreven door een team van internationale experts. Ter gelegenheid van de boekpresentatie wordt door Spui25 in Amsterdam op woensdagavond 2 februari aanstaande de bijeenkomst Een nieuwe zeventiende eeuw? De continue constructie van een tijdperk georganiseerd. Op deze avond gaan de redacteuren in debat over de manier waarop ons beeld van deze ‘gouden eeuw’ de laatste decennia is veranderd en wat die periode ons vandaag de dag nog te zeggen heeft.

Op de omslag van het nieuwe handboek De zeventiende eeuw prijkt een iconisch beeld: een plooikraag van linnenbatist. De kraag roept beelden op van welvarende mannen én vrouwen die zulke kragen droegen, maar ook van de textielarbeider die hem zorgvuldig had vervaardigd en van de wasvrouw die hem regelmatig bleekte. Op vergelijkbare wijze brengen de auteurs van dit boek verschillende groepen van de zeventiende-eeuwse, Nederlandse samenleving bijeen in een caleidoscopisch overzicht van dit veelbesproken tijdperk, geschreven door internationale experts.

Ter gelegenheid van deze vertaalde en herziene versie van The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age uit 2018, gaan onder anderen Judith Noorman, Pepijn Brandon, Geert Janssen, Maarten Prak en Judith Pollmann in gesprek over de gemaakte keuzes en het daarbij horende publieke debat.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt op woensdagavond 2 februari om 20:00 uur plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Het programma is ook online te volgen. Aanmelden gaat via deze link.