gepubliceerd op 2 december 2021
Verschenen: De zeventiende eeuw

Bij de Leiden University Press is De zeventiende eeuw verschenen, de vertaalde en herziene versie van The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age uit 2018. Dit handboek over een beroemd en berucht tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis werd geschreven door een team van internationale experts, en stond onder redactie van Helmer Helmers, Geert Janssen en Judith Noorman. Wie ‘zeventiende eeuw’ zegt, denkt al snel aan Rembrandt, Amalia van Solms, Huygens, Van Schurman, en Spinoza, aan de VOC en aan pompeuze grachtenpanden vol weelde en schatten. De Republiek der Verenigde Nederlanden was in de zeventiende eeuw dan ook een politieke grootmacht, met wereldwijde handelsbelangen en een toonaangevend cultureel leven.

Deze Nederlandse ‘gouden eeuw’ is vaak geroemd vanwege zijn religieuze tolerantie, artistieke creativiteit en economische innovatie. Tegelijkertijd is hij berucht vanwege betrokkenheid bij oorlogvoering, slavernij en militaire onderdrukking in Azië, Afrika en Amerika. Dit handboek biedt een rijk geïllustreerd en caleidoscopisch overzicht van dit veelbesproken tijdperk, geschreven door internationale experts. Een onmisbare gids voor iedereen die geïnteresseerd is in de mondiale geschiedenis en het dagelijks leven van de Nederlandse zeventiende eeuw.

De zeventiende eeuw, Leiden University Press, gebonden, 508 pag., € 49,50
ISBN: 9789087283766