gepubliceerd op 26 januari 2022
Oproep inzenden Elise Mathilde Essayprijs 2022

In 2022 wordt de Elise Mathilde Essay Prijs voor de vierde keer uitgeloofd. Ditmaal voor een essay op het gebied van de Nederlandse letterkunde. De essayprijs is genoemd naar Elise Mathilde (Hilda) van Beuningen (1890-1941) die haar vermogen naliet aan de in 1935 door haar opgerichte Stichting Elise Mathilde Fonds dat sociale, culturele of ideële doelen ondersteunt.

Deze prijs is per 1 januari 2018 ingesteld op initiatief van de Stichting in samenspraak met de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden en in nauwe samenwerking met het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap en het Genootschap Onze Taal. Het betreft een prijs voor een essay dat beurtelings ligt op het gebied van de Nederlandse letterkunde, taalkunde en geschiedenis.

Het overkoepelende thema is ‘De eigen natie in kosmopolitisch perspectief’. Toegespitst op de Nederlandse letterkunde, die in 2022 aan de beurt is, luidt de vraag: wat is de rol van de schrijver in een mondiale pandemie?

De inzending mag maximaal 2000 woorden bevatten. Het winnende essay zal worden gepubliceerd op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en in het Jaarboek van de Maatschappij.

De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro.

Deelname staat open voor iedereen. Inzendingen kunnen tot uiterlijk 1 mei 2022 worden gestuurd naar dr. Tanja Simons, secretaris van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde via mnl@library.leidenuniv.nl

Eerdere winnaars waren Fien Veldman (‘het uitgestrekte Nederlandse literaire landschap’,  Thijs Bartels (‘Over grenzen’) en Adriaan Duiveman (‘Vloeibare grenzen’).