gepubliceerd op 16 november 2021
Workshop Heldenflix in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen gaat van start met een gloednieuwe workshop Heldenflix, speciaal voor middelbare scholieren. Waarom zijn Netflix-reeksen zo verslavend? Het antwoord ligt besloten in de vroegste avonturenromans en hoe goed deze al dan niet bewaard bleven. In een interactieve workshop leren we jongeren uit het vierde tot zesde jaar secundair onderwijs verbanden leggen tussen verleden en heden. Terwijl ze creatief met oude verhalen aan de slag gaan, verwerven ze scherpe inzichten in hoe het hedendaags publiek wordt bespeeld.

Nu binget iedereen Netflix-reeksen, vroeger verslond iedereen die kon lezen boeken. Tegelijk luisterden de mindergeletterden elke avond naar de volgende vertelling van een spannend verhaal. Entertainment veranderde enorm door de jaren, maar de achterliggende mechanismen blijven hetzelfde. De meeste ridderromans van toen zijn onbekend bij het publiek van nu, maar bevatten een schat aan vertelstrategieën die gemeengoed zijn voor hedendaagse schrijvers en scenaristen. Via deze nieuwe workshop leren digital natives om zo’n authentiek, analoog medium te situeren in het moderne audiovisuele landschap.

Via deze link kunt meer informatie vinden over de inhoud van de workshop, en ook wat praktische punten.

Lespakket Heldenflix

Tevens is er een lespakket gemaakt: Heldenflix laat leerlingen van de 3de graad heldenverhalen van vroeger en nu verkennen. In tweeuur tijd duiken ze onder in de wondere wereld van boeken, bibliotheken en bingewatching om te leren wat middeleeuwse helden en hun missies tijdloos maakt. Meer informatie over dit lespakket vindt u hier.

Boek en tentoonstelling Helden in harnas

Bij Uitgeverij Sterck & De Vreese is de bundel Helden in harnas. Gedrukte ridderverhalen uit de vijftiende en zestiende eeuw verschenen. De publicatie van deze deze bundel, onder redactie van Elisabeth de Bruijn, Marie-Charlotte Le Bailly en Steven Van Impe, valt samen met de tentoonstelling Helden in harnas. Ridderverhalen, van Karel ende Elegast tot Don Quichot. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 januari 2022 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.