gepubliceerd op 30 oktober 2021
Helden in harnas: gedrukte ridderverhalen uit de vijftiende en zestiende eeuw

Bij Uitgeverij Sterck & De Vreese is de bundel Helden in harnas. Gedrukte ridderverhalen uit de vijftiende en zestiende eeuw verschenen. De publicatie van deze deze bundel, onder redactie van Elisabeth de Bruijn, Marie-Charlotte Le Bailly en Steven Van Impe, valt samen met de tentoonstelling Helden in harnas. Ridderverhalen, van Karel ende Elegast tot Don Quichot. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 januari 2022 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.

Ridders roepen bij jong en oud beelden op van heldhaftige avonturen, zwaardgevechten, magiërs, draken en hoofse liefde. De auteurs gaan op zoek naar het waarom van die fascinatie. Ze duiken diep in de Europese literatuurgeschiedenis en focussen op het scharnierpunt: de late vijftiende en de zestiende eeuw. De opkomst van de boekdrukkunst was een echte gamechanger. Middeleeuwse verhalen werden gecommercialiseerd, aangepast en internationaal verspreid. Oude en nieuwe verhaalstof belandde op de drukpers, en die nam allerlei vormen aan. Ook de gebruikte verteltechnieken, die doen denken aan de verhaallijnen van soapseries, droegen bij aan het succes van ridderverhalen.

Niet alle ridderverhalen zijn bewaard gebleven. Ook verhalen die wel op de boekenplanken bleven staan, zijn soms vergeten. Terwijl Karel ende Elegast terechtkwam in de literaire canon, verdwenen de verhalen over de vrouw met de vissenstaart Melusine, Helias de Zwaanridder of ridder Paris en de mooie Vienna uit het collectieve geheugen. De auteurs willen in Helden in harnas de vroegst gedrukte ridderverhalen de aandacht geven die ze verdienen. Deze romans uit de vijftiende en zestiende eeuw zijn kostbare getuigenissen van middeleeuws cultureel erfgoed.

Helden in harnas. Gedrukte ridderverhalen uit de vijftiende en zestiende eeuw, Uitgeverij Sterck & De Vreese, paperback, 128 pag., € 19,95
ISBN: 9789056157951