gepubliceerd op 20 juli 2021
Jaarboek 2019-2020 is verschenen

Deze week is het nieuwe Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde verschenen. Alle leden van de maatschappij zullen een digitaal exemplaar via e-mail ontvangen. Later zal het Jaarboek ook worden opgenomen in de DBNL. Via deze link kunt u eerdere Jaarboeken inzien.

Dit nieuwe Jaarboek opent met de jaarrede van voorzitter Jaap Goedegebuure, getiteld Fijn bederf. Over Jacob Israël de Haan en het Kwaad. Deze tekst zou zijn uitgesproken als er in 2020 een reguliere jaarvergadering zou hebben plaatsgevonden. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in verband met het coronavirus kon de jaarvergadering alleen via digitale kanalen plaatsvinden. De jaarrede wordt gevolgd door het essay van de winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs 2020, Anouk Kootstra. Haar essay heet Een jas die past.

Traditiegetrouw treft u ook in het Jaarboek de Levensberichten aan van leden die de Maatschappij zijn ontvallen, onder wie Nico ter Linden, Etty Mulder, Joke Roelevink en Wilfried Uitterhoeve, alsook de verschillende juryrapporten en dankwoorden voor de prijzen die afgelopen jaar werden uitgereikt.