Het onlangs verschenen dubbeldikke themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht is gewijd aan 100 jaar De Gemeenschap: kunst, literatuur, muziek, film en architectuur 1925-1941. Het tijdschrift bevat een groot aantal artikelen over De Gemeenschap, waaronder ‘Dienstbare schoonheid’: De oprichting van… lees verder…
Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Om te helpen klaar te komen van Nachoem M. Wijnberg: In de leesmap die elke week… lees verder…
De redactie van Neerlandistiek heeft een nieuw plan en zoekt daarbij de hulp van lezers. Jaarlijks wordt de prestigieuze Libris-literatuurprijs uitgereikt. De procedure is eenvoudig: de jury stelt een longlist vast, daaruit volgt een shortlist en daaruit… lees verder…
De MdNL stelt jaarlijks een bedrag van 6.000 euro ter beschikking voor inhoudelijk en/of didactisch vernieuwende onderwijsinitiatieven op het gebied van de neerlandistiek, geschiedenis en/of Nederlandstalige letterkunde. Lees hier meer over het fonds en welke drie projecten dit jaar worden gesteund.
Tussen april 2020 en april 2021 nam Jaap Goedegebuure op onze website de lezer mee op een sentimentele reis langs zijn boekenkasten. Als hem bij een bepaalde titel een herinnering of een anekdote te binnen schoot,… lees verder…
Bij de Historische Uitgeverij is Een dichter op de kruising. Leopold rond 1900 van Dick van Halsema verschenen, een voorpublicatie van de grote Leopoldbiografie waaraan Van Halsema werkt. Een leven lang doet Van Halsema onderzoek naar… lees verder…
Op vrijdag 26 september aanstaande zal in Leiden de negende editie van de Indische Letteren-lezing plaatsvinden. Dit jaar zal Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, de lezing verzorgen onder de titel ‘In druk, onder druk. Het boekenvak in Nederlands-Indië.’
De prijs is vernoemd naar Elise Mathilde van Beuningen (1890-1941), die haar vermogen naliet aan de in 1935 door haar opgerichte Stichting. De Elise Mathilde Essayprijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. U kunt hier het winnende essay van Carlijn Cober lezen.
Op 21 juni jongstleden vond in de UB Leiden ons symposium plaats over de taal en letteren van Suriname en het Caraïbisch gebied. Tijdens de Jaarvergadering voorafgaand aan dit symposium nam Ton van Kalmthout de voorzittershamer over van Odile Heynders. Bekijk hier een foto-impressie van deze middag.
Ons Jaarboek 2023-2024 is verschenen! Alle leden van de MdNL hebben een digitale editie ontvangen. Dit deel, 216 pagina’s dik, bevat onder andere de Levensberichten van Hannemieke Stamperius, Karel Bostoen en Jan de Jongste. Het door… lees verder…