Het onlangs verschenen dubbeldikke themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht is gewijd aan 100 jaar De Gemeenschap: kunst, literatuur, muziek, film en architectuur 1925-1941. Het tijdschrift bevat een groot aantal artikelen over De Gemeenschap, waaronder ‘Dienstbare schoonheid’: De oprichting van De Gemeenschap in 1924 van Niels Bokhove. Een belangrijke aanzet tot de oprichting van De Gemeenschap was een vergadering in april 1924 in een Tilburgs café. Het doel was om de ‘katholieke schrijvers’ uit Noord- en Zuid-Nederland nader met elkaar te laten kennismaken. Daar werd feitelijk de kiem gelegd voor De Gemeenschap. Er was echter al een wat langere aanloop met onder meer de oprichting van de Utrechtsche Kunstkring in 1922.
Ook Marijke van Dorst schreef een artikel voor dit themanummer: ‘Eén ding dat grappig is’: C.C.S. Crone en De Gemeenschap. In het jaar 1925 waarin De Gemeenschap van start ging, werden enkele religieuze gedichtjes gepubliceerd van de 10-jarige Kees Crone, de latere schrijver C.C.S. Crone (1914-1951). Ze werden opgenomen in een kinderkerkboekje dat was samengesteld door zijn onderwijzer op de Sint-Gregoriusschool van de Fraters van Utrecht. Op dat moment ontwaakte Crones wens om wat hij schreef in druk te willen zien. In latere jaren was hij fanatiek bezig om zijn gedichten en verhalen gepubliceerd te krijgen, ook bij De Gemeenschap. Publiceerdrang, zou zijn oom Jan Engelman het ooit noemen.
Voorts bevat dit themanummer bijdragen van o.a. Lieke Wijnia, Hans Ebbink, Wilbert Smulders en Herman de Wit. Bekijk hier de volledige inhoudsopgave en hoe dit nummer te bestellen.