donderdag 25 februari 2021 om 20:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 11 februari 2021
Online boekensalon met Willem Otterspeer

Onlangs verscheen het het vierde en laatste deel  van Groepsportret met dame, waarin Willem Otterspeer schrijft over de rijke geschiedenis van Universiteit Leiden. Dit laatste deel, getiteld De strategie van de aanpassing, beslaat de jaren 1876-1975. Heeft de universiteit nog wel een eigen identiteit? Zijn de middelpuntvliedende krachten van wetenschap en specialisatie niet veel groter dan de bindende krachten van geleerdheid en traditie? Toch is dit het verhaal van de grote triomfen van de natuurwetenschap (Lorentz en Zeeman, Kamerlingh Onnes en Einthoven), van de humaniora (Snouck Hurgronje en Huizinga) en van de rechtsgeleerdheid (Van Vollenhoven en Meijers). Van de Nobelprijzen en van de meesterwerken, en van ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en studentenleven die hun sporen tot in de huidige tijd trekken.

Op donderdag 25 februari is Willem Otterspeer te gast in de online boekensalon van de UB Leiden. Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Otterspeer over zowel het nieuwe boek als de drie voorgaande delen.  De conservatoren van de UB Leiden zullen bijpassende topstukken uit de Leidse collecties presenteren.

Deelnemen

De online boekensalon begint om 20.00 uur en is op donderdag 25 februari via deze link te volgen. Aanmelden voor de boekensalon is niet nodig.