gepubliceerd op 9 februari 2021
Over de jaren heen lezen 84: Tamar & Stoker

In deze rubriek neemt Jaap Goedegebuure ons mee op een sentimentele reis langs zijn boekenkasten. Als hem bij een bepaalde titel een herinnering of een anekdote te binnen schiet, deelt hij die met ons.

Tamar & Stoker

Vandaag gaat het niet over een gelezen boek, maar over twee boeken die nog in de pijplijn zitten, de biografieën van Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius. Misschien moeten de twee biografen, Hans Goedkoop en Elsbeth Etty, de koppen eens bij elkaar steken om te zien hoe ze de levensverhalen van deze legendarische columnisten op elkaar af kunnen stemmen. Want niet alleen vlogen die twee elkaar geregeld in de haren en zetten hun nagels diep in elkanders vlees, ze deelden een tijdje zelfs iets wat zich afspeelde op het slagveld van de liefde. Toen de kruitdampen daar waren optrokken begonnen ze elkaar te bestoken met een in vitriool gedoopte pen.

Een halve eeuw geleden mocht ik al van een van Renate’s intimi vernemen dat HBC haar telefonisch begon te stalken nadat ze hem de bons had gegeven. Hoewel ze een paar keer van nummer veranderde, slaagde hij er toch elke keer in verbinding te maken, bij voorkeur op het middernachtelijk uur. Als zij dan hallo had gezegd, verbrak hij zonder iets te zeggen de verbinding, om meteen daarna weer te bellen. Kennelijk zat de minnenijd enorm diep. Nu maar hopen dat Goedkoop & Etty weten te peilen hoe diep, dan hebben wij tenminste wat meer context voor de loopgravenoorlog tussen Tamar en Stoker.

Jaap Goedegebuure