gepubliceerd op 25 januari 2021
Viraal Nederland: taal en cultuur van de eerste golf

Bij Uitgeverij Sterck & De Vreese is Viraal Nederland. Taal en cultuur van de eerste golf verschenen, onder redactie van Marc van Oostendorp en Simone Wolff. De coronapandemie overspoelde in het voorjaar van 2020 ook Nederland. Onderzoekers van het Meertens Instituut trokken er meteen op uit, al was het soms via het beeldscherm: wat voor verhalen vertelden mensen elkaar? Ontstonden er nieuwe rituelen? En waarom verschenen er ineens spandoeken in dialect in het straatbeeld?

In Viraal Nederland lezen we een analyse van de manier waarop taal en cultuur meebewogen met ‘het nieuwe normaal’. De crisis laat zien dat bestaande aspecten van taal en cultuur veeleer worden uitvergroot dan echt veranderd. Daarmee zien we scherper hoe de wereld in Nederland, ook onder normalere omstandigheden, in elkaar zit.

Viraal Nederland. Taal en cultuur van de eerste golf, Sterck & De Vreese, paperback, 143 pag., € 17,50
ISBN: 9789056157241