gepubliceerd op 21 januari 2021
Heruitgave ‘Het Eerste Principe’: een onbekende roman over De Nerée

Bij Brave New Books is een heruitgave van de roman Het Eerste Principe van Hans Steengracht (een pseudoniem van A.D. van der Gon Netscher) verschenen. De Nerée-biograaf Sander Bink verzorgde de tekst van deze geïllustreerde heruitgave en voorzag het geheel van een uitvoerige kunst- en literair-historische inleiding.

In deze sleutelroman uit 1903 staat een groepje op een kolonie wonende jonge moderne kunstenaars en bohemiens centraal. De hoofdpersoon Van Welderen is gebaseerd op de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich. Zijn verfijnde oeuvre behoort, samen met dat van Jan Toorop en Thorn Prikker, tot het mooiste dat de Nederlandse (symbolistische) kunst van rond 1900 heeft voortgebracht.

In Het Eerste Principe wordt de kunstenaar neergezet als een egocentrische, haast satanische ‘foute man’ die een ongewenst, en héél vreemd, kind verwekt bij de kunstenares uit het clubje. Hoewel de roman vanwege het ‘on-Hollandse’ en ‘decadente’ karakter en het scabreuze onderwerp destijds stof deed opwaaien was hij al snel vergeten. Dat hij over De Nerée ging was bekend aan mensen uit zijn kringen maar werd eveneens al snel vergeten. Maar als geen andere Nederlandse roman uit de tijd geeft Het Eerste Principe een inkijkje in de mystieke artistieke wereld van de modernste kunst rond 1900.

Het Eerste Principe, Brave New Books, paperback, 231 pag., € 22,50
ISBN: 9789464184914