maandag 15 maart 2021 om 17:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 1 februari 2021
Online college Lisa Kuitert: Boeken in Batavia

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen en de Illustere School brengt Spui25 een reeks korte online colleges voor belangstellenden. Elf wetenschappers geven vanaf 18 januari wekelijks een online college van een half uur over hun kennis en expertise. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Emeriti hoogleraren Marita Mathijsen en Aafke Hulk modereren de lezingen en de daaropvolgende Q&A. Alle lezingen zijn naderhand op het YouTube-kanaal van SPUI25 terug te zien.

Op maandagmiddag 15 maart is het de beurt aan hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert, die aan de hand van veel uniek beeldmateriaal zal laten zien hoe die boekcultuur er in ‘de Oost’ uitzag. In Nederlands-Indië waren vele uitgevers, boekhandels en drukkerijen actief. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk. Er was propagandistisch drukwerk, en ook censuur, terwijl talloze gevaren zoals tijgers, kannibalen en schipbreuk de handel in boeken bedreigden. Toch maakten zakenmensen en idealisten uit Nederland in de lange negentiende eeuw de reis naar de Oost en zetten daar een boekhandelsbedrijf op.

Aanmelden

Dit college van Lisa Kuitert vindt plaats op maandag 15 maart om 17:00. U kunt dit college online bijwonen via Zoom, of streamen via YouTube. Wanneer u zich aanmeldt, ontvangt u voorafgaand aan het college een link naar de livestream. Aanmelden kan via deze link.