gepubliceerd op 8 februari 2021
NLM Digitaal: ‘De nooit benoemde allereerste Leidse hoogleraar’ door Dick E.H. de Boer

Naast de jaarlijkse papieren editie van het Nieuw Letterkundig Magazijn verschijnt er ook een aantal digitale NLM-artikelen op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Vandaag, op de 446ste Dies natalis van de Universiteit Leiden, verschijnt het artikel ‘De nooit benoemde allereerste Leidse hoogleraar’ door Dick E.H. de Boer:

Eind 1574 ging Holland op zoek naar een geleerde die als allereerste hoogleraar de Leidse Universiteit op sleeptouw kon nemen. In brieven wordt ene Bosulus genoemd, maar wie is dit? Universiteitshistorici hebben zijn identiteit nooit kunnen vaststellen. Voor het eerst is dit nu wel gelukt: een topgeleerde uit Parijs, leermeester van de zoon van Filips ii, zojuist tot ketter verklaard. Een boeiend aspect van de protogeschiedenis van de Leidse Universiteit.

Lees hier het volledige artikelDe nooit benoemde allereerste Leidse hoogleraarvan Dick E.H. de Boer.