gepubliceerd op 27 december 2020
Eddy du Perron: leven volgens de eigen aard

De Indische Genealogische Vereniging verrast het lezerspubliek met een rijk geïllustreerd Jaarboek, dat in zijn geheel is gewijd aan de schrijver Eddy du Perron (1899-1940). Dit Jaarboek, getiteld  Eddy du Perron: leven volgens de eigen aard, werd samengesteld door Kees Snoek en bevat vijfentwintig artikelen van twintig auteurs.

De meeste artikelen zijn bewerkingen van ooit gehouden lezingen. Zo bevat het een artikel over de vriendschap tussen Du Perron en Menno ter Braak, onder de titel ‘“Moedige wanhoop als cultuurkritiek’, in 1994 bij de oprichting van het E. du Perron Genootschap als lezing uitgesproken door cultuurhistoricus Léon Hanssen, en een artikel van literair criticus Carel Peeters over Du Perron en het hedendaagse individualisme, uitgesproken ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van het genootschap. Peeters stelt Du Perrons artistieke, zelfkritische individualisme tegenover het collectief individualisme ‘light’ van tegenwoordig, waarbij hij constateert: ‘De aantasting van de individualiteit komt nu van een heel andere kant dan Du Perron ooit heeft kunnen denken.’ De cultuurkritische aspecten van Du Perrons schrijverschap maken dat zijn werk de huidige lezer nog steeds aanspreekt.

Het Jaarboek is ingedeeld in zes afdelingen, in min of meer chronologische volgorde. Du Perrons optreden in de letteren en in de cultuur van zijn tijd krijgt reliëf door de namen van beroemde voorgangers en tijdgenoten, zoals Multatuli, Louis Couperus, Friedrich Nietzsche, Paul van Ostaijen, J. Slauerhoff, S. Vestdijk, André Gide en André Malraux. Een uitgebreid register ontsluit de inhoud.

Eddy du Perron: leven volgens de eigen aard, IGV, paperback, 310 pag., € 25,-
ISBN: 9789083020839

Via deze link kunt u deze titel bestellen.