gepubliceerd op 2 december 2020
Oproep: Amsterdam UMC Poëzieprijs 2021

VUmc is in 2014 gestart met een jaarlijkse poëzieprijs rond het thema ziekte en gezondheid: de VUmc Poëzieprijs. Na de fusie van VUmc en AMC is deze prijs omgedoopt tot de Amsterdam UMC Poëzieprijs. Iedereen kan inzenden voor deze prijs, ook meerdere gedichten. Een deskundige jury (bestaande uit Kristien Hemmerechts (voorzitter), Mark Boog, Mark Kramer, John Jansen van Galen en
Anne-Fleur van der Meer) zal de inzendingen beoordelen. De beste bijdragen worden beloond met geldprijzen, €1000,- voor de winnaar, €500,- voor de tweede prijs en €250,- euro voor de derde prijs en met opname in een in april 2021 te verschijnen boek. De bekendmaking van de prijswinnaars van de Amsterdam UMC Poëzieprijs gebeurt tijdens het symposium Literatuur en Geneeskunde, dat op donderdag 15 april 2021 plaatsvindt.

Thema

Het thema dit jaar is ‘de patiënt’. Het woord patiënt komt van het Latijnse patiens, dat duldend of lijdend betekent. In de gezondheidszorg is het geleidelijk aan de rol van de zieke gaan aanduiden, die hij of zij door haar lijden of door de door de dokter voorgeschreven kuur wordt verwacht te spelen. Tot ongeveer 1970 was dat idee van lijdzaamheid overheersend, sindsdien heeft de patiënt een minder passieve rol toebedeeld gekregen. De patiënt heet mondig en goed geïnformeerd te zijn geworden. Maar is er werkelijk zo veel veranderd? Zoals een arts ooit zei: ‘De patiënt staat centraal, maar dan staat hij ook behoorlijk in de weg.’ De hedendaagse geneeskunde is immers sterk geformaliseerd, er bestaan strakke richtlijnen inzake het stellen van diagnoses, het indelen in ziekten, en het uitvoeren van behandelingen. Het perspectief van de patiënt komt daarin nauwelijks aan bod.

Is het stellen van een diagnose een bevrijding of een beperking, en gaan mensen zich naar hun diagnose gedragen? Welke ‘copingstrategieën’ hanteren patiënten? Waarom zegt bijvoorbeeld de een het gevecht aan te gaan met kanker, terwijl de ander meent dat overleving slechts een kwestie van geluk is? Willen patiënten echt zo goed mogelijk geïnformeerd zijn, of zijn er nog genoeg mensen die liever niet willen weten wat er met ze aan de hand is? Welke redenen kan een patiënt hebben om niet therapietrouw te zijn, en hoe versterkt dan wel saboteert hij of zij het eigen herstel? Heeft het ook voordelen om ziek te zijn? Daarnaast is het interessant om te weten wat artsen hebben geleerd die zich hebben ingeleefd in het perspectief van de patiënt.

Inzenden

Aan de deelnemers wordt gevraagd vóór 15 december 2020 hun inzending, met naam en adresgegevens, te sturen naar info@literatuurengeneeskunde.nl

Meer informatie en het reglement kunt u vinden op de website www.literatuurengeneeskunde.nl