gepubliceerd op 14 november 2020
Herdenkingssymposium voor Elsa Joubert nu digitaal terug te zien

Vanwege de coronamaatregelen kon het Elsa Joubert-herdenkingssymposium van het Zuid-Afrikahuis in samenwerking met de Commissie Zuid-Afrika van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde op 5 november 2020 in fysieke vorm niet doorgaan. Maar de videoregistratie staat inmiddels online, met maar liefst zes sprekers uit Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika.

In de videoregistratie van het symposium ziet u achtereenvolgens:

  • Angelie Sens, directeur van het Zuid-Afrikahuis
  • Annemarié van Niekerk, letterkundige, journalist en coauteur van My Mother’s Mother’s Mother(2019), een overzicht van Nederlands- en Afrikaanstalige Zuid-Afrikaanse vrouwenschrijvers vanaf de zeventiende eeuw tot heden (vanaf 4:32)
  • dr. Ena Jansen, emeritus-hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde aan de UvA en oud-docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU (vanaf 29:40; hierna volgt de geluidsopname van een interview door Jansen met een 95-jarige Elsa Joubert uit 2017)
  • een gesprek van de moderator, Margriet de Waal, met de Noord-Kaapse dichters Lynthia Julius, die in april 2020 debuteerde met de spraakmakende poëziebundel Uit die kroes (vanaf 1:04:47)
  • een gesprek tussen dr. Martina Vitackova, gastprofessor Afrikaanse letterkunde aan de Universiteit Gent en dr. Tycho Maas, latinist, neerlandicus en als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (vanaf 1:28:53)

Prof. dr. Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis aan de UvA, treedt als moderator op.

Klik hier om de videoregistratie te bekijken op Youtube.