gepubliceerd op 18 oktober 2020
Een nieuw nummer van De Parelduiker

Van literair-historisch tijdschrift De Parelduiker verscheen onlangs de vierde aflevering van deze jaargang. Dit nummer opent met een artikel van H.T.M. van Vliet over de dichter H. Marsman. In 1923 verscheen Marsmans debuutbundel Verzen. Dit befaamde ‘rode boekje’ bevat dertig gedichten, een kleine selectie uit de meer dan honderd gedichten die Marsman vanaf 1916 heeft geschreven. Van Vliet ligt een tip van de sluier over dit jeugdwerk op, waarvan enkele tientallen gedichten nooit eerder zijn gepubliceerd.

Verder vindt u in deze Parelduiker onder andere een stuk over de Poolse schrijver Józef Wittlin (1896-1976). In 1937 verscheen in Nederland Het zout der aarde, de roman die Wittlin in 1939 een nominatie voor de Nobelprijs voor Literatuur opleverde. Dat boek was indertijd wereldwijd een artistiek en commercieel succes. Tegenwoordig geniet Wittlin, die bevriend was met Joseph Roth, vrijwel alleen in literaire kringen bekendheid. Dit jaar verschijnt er echter een nieuwe vertaling van deze grote roman. Naast de vaste rubrieken biedt dit nummer ook nog artikelen over Judicus Verstegen en meestervervalser Han van Meegeren.

De Parelduiker, jaargang 25, 2020, nummer 4, € 13,50