vrijdag 11 december 2020
Online via livestream
gepubliceerd op 7 oktober 2020
49e Huizingalezing door Maxim Februari

Op vrijdag 11 december houdt schrijver, columnist en kersverse P.C. Hooftprijswinnaar Maxim Februari de 49e Huizingalezing. De naam van de lezing is een eerbetoon aan de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezingen hebben – in de geest van Huizinga’s werk – een cultuurhistorisch dan wel een cultuur- of maatschappijkritisch karakter. Februari houdt zijn rede, met als titel Slechte kunst, live vanuit het Academiegebouw in Leiden. De lezing is voor het eerst in haar geschiedenis gratis online te volgen.

We hebben kunstenaars en schrijvers nodig’: het is het nieuwe mantra. We hebben kunstenaars en schrijvers nodig om de post-corona wereld vorm te geven, om de klimaatcrisis op te lossen en het verdelingsvraagstuk, om toekomstscenario’s op te stellen over identiteit en terrorisme. En wat kunnen die kunstenaars en schrijvers dan bijdragen? De kracht van verbeelding, leest de schrijver in zijn mail, als hij weer eens wordt opgetrommeld. Kennelijk gaat iedereen er voetstoots van uit dat kunst en literatuur een heilzame bijdrage komen leveren, dat ze de mensheid in de goede richting sturen. Maar wat is de goede richting? En hoe weten we dat? En heeft de kunst eigenlijk niet iets beters te doen?

De Huizingalezing wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) Elsevier Weekblad.

Aanmelden

De lezing, met een beperkt aantal genodigden, is door middel van een gratis livestream op vrijdag 11 december om 20.00u beschikbaar voor alle belangstellenden. Kaarten om de lezing live bij te wonen worden dit jaar niet verkocht. U hoeft zich voor de livestream niet aan te melden. De lezing is op vrijdag vanaf 19:45 te bekijken via deze link.