gepubliceerd op 25 oktober 2020
Verschenen: De eeuw van Jan de Lichte

Naar aanleiding van de Vlaamse televisieserie De Bende van Jan de Lichte is nu bij Uitgeverij Vrijdag de bundel De eeuw van Jan de Lichte verschenen. Deze populaire televisieserie biedt een unieke blik op de onderbuik van de achttiende eeuw. In lijn met de succesroman van Louis Paul Boon krijgen we een beeld van armoede, misdaad en dagelijks leven in een eeuw die zelfden onder de aandacht komt. De serie is een geknipte aanleiding om een aantal thema’s uit die geschiedenis meer uit te diepen.

De eeuw van Jan de Lichte wil niet zozeer de feiten en fouten in de serie benoemen, maar ze eerder aangrijpen om een ruimer beeld te schetsen van de achttiende-eeuwse Oostenrijkse Nederlanden in een eeuw van weelde en pauperisme, van gruwel en mededogen, van volkshelden en Verlichting, van bezetters en revolutie. Niet de droge feiten, maar de spannende verhalen, bijzondere figuren en verrassende eigenaardigheden van een vergeten eeuw staan daarbij centraal. Overvallen op postkoetsen, het zingen van rebelse liederen en opstootjes bij terechtstellingen: de echte avonturen van Jan de Lichte en zijn tijdgenoten deden niet onder voor die in de tv-serie.

De bundel bevat bijdragen van Tom Bervoets, Bruno Blondé, Lieke van Deinsen, Klaas Van Gelder, Elvin Hofman, Anaïs Huyghe, Wouter Ryckbosch, Marjolein Schepers, Beatrijs Vanacker, Reinoud Vermoesen, Tom Verschaffel, Renée Vulto en Heleen Wijffels

De eeuw van Jan de Lichte, Uitgeverij Vrijdag, paperback, 176 pag., € 20,0
ISBN: 9789460018930