donderdag 8 oktober 2020 om 17:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 28 september 2020
Jacob Israël de Haan-lezing door Jaap Goedegebuure

Op 8 oktober aanstaande zal Jaap Goedegebuure de Jacob Israël de Haan-lezing uitspreken, met als titel Fijn bederf. Jacob Israël de Haan en het Kwaad. Deze jaarlijkse lezing wordt georganiseerd door het Genootschap Jacob Israël de Haan en de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Marita Mathijsen zal optreden als moderator. De lezing is online te volgen via een livestream.

Leven en werk van Jacob Israël de Haan (1881-1924) staan in het teken van climaxen en abrupte wendingen. Geboren in een joods milieu viel hij van zijn geloof af om dat later weer te omarmen. De beginnende auteur De Haan liep mee in het spoor van de literaire decadentie en zocht daarbij de confrontatie met de heersende opvattingen inzake goed en kwaad.

Waarom was De Haan zo gevoelig voor de decadente mode? Op die vraag valt alleen maar een bevredigend antwoord te geven wanneer we verder kijken dan het verhalende proza dat De Haan in de eerste fase van zijn schrijverschap produceerde. Toen hij van romancier in de eerste plaats dichter was geworden, bleef zijn werk in het teken staan van de strijd tussen goed en kwaad. Net als in Baudelaires gedicht ‘Héautontimoroumenos’ gingen daarbij de rollen van beul én slachtoffer samen.

Aanmelden

De lezing wordt via een livestream op 8 oktober uitgezonden van 17:00 tot 18:00. Aanmelden voor de livestream kan via deze link.