gepubliceerd op 21 september 2020
Jaarboek De Achttiende Eeuw: Schurken, schelmen & schandalen

Bij Uitgeverij Verloren is het nieuwe Jaarboek De Achttiende Eeuw verschenen. Het Jaarboek is vanaf 2017 de opvolger van het gelijknamige tijdschrift, opgericht in 1968, en biedt een zo breed mogelijk beeld van de achttiende eeuw. Elk nummer bevat bijdragen over culturele, politieke, sociale en economische geschiedenis van de lange achttiende eeuw (1670-1830) en een themadossier met een aantal bijdragen rond een relevant en actueel onderwerp. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Schurken, schelmen & schandalen’.

Het uitgebreide themadossier van het Jaarboek 2020 wordt vooraf gegaan door een artikel van Lieke van Deinsen en Ton van Strien, getiteld ‘Vele handen, veel werk. Het Panpoëticon Batavûm en de vroegste Nederlandse literatuurgeschiedschrijving.’ Redacteur Elwin Hofman opent vervolgens het uitgebreide themadossier ‘Schurken, schelmen & schandalen’ met ‘Schavuiten op het schavot’, dat zowel als inleiding als pleidooi dient. Hierna volgen acht verschillende bijdragen van o.a. Griet Vermeesch (over machtsmisbruik binnen de burgerlijke rechtspraak te Leuven tussen 1775 en 1783), Dirk Lueb (over smokkelnetwerken in het departement van de Twee Neten), Tom Laureys (‘Behoud de begeerte, maar beheers ze. Het seksueel rationalisme van Hadriaan Beverland en Lodewijk Meyer’) en een Engelstalige bijdrage van Andrew Bricker over moordenaressen in het achttiende-eeuwse Engeland.

Leden van Werkgroep De Achttiende Eeuw ontvangen jaarlijks het Jaarboek De Achttiende Eeuw. Lid worden kan via deze link.

Jaarboek De Achttiende Eeuw, Uitgeverij Verloren, paperback, 159 pag.
ISBN: 9097887048822Â