gepubliceerd op 20 september 2020
Verschenen: ‘Leven, stukje bij beetje’ van Peter Winkels

Onlangs verscheen bij uitgever Jon Winkels de verhalenbundel Leven, stukje bij beetje. Herinneringen, geschreven door Peter Winkels. De verhalen in Leven, stukje bij beetje vormen grotendeels de autobiografische neerslag van een bestaan in Limburg, letteren en media. Onderwerpen die Peter Winkels daarbij aansnijdt zijn onder meer het ervaren van een dorpsgevoel, vaderlijke voetbalmijmeringen, toevallige omstandigheden en treinreizen van een Limburger die zijn regio altijd heel veraf maar ook dichtbij wilde hebben. In het besef van zijn naderend einde, wisselt de auteur relativering af met passie, weemoedige stemmigheid met lustige luim en een beperkte toekomst met een levendig verleden.

Opgroeien in Zuid-Limburg, jaren zestig, betekende vooral een aards besef. Alles om me heen had met de grond, met aarde, te maken. De boeren van Welten bewerkten hun akkers en zij hoedden hun boomgaarden en beesten. In de verte domineerden de schachtblokken en schoorstenen van de Oranje-Nassau I. Diep onder de grond werd de welvaart aangeboord. De mijn was overal. Je hoorde haar dag en nacht; je voelde haar bijna altijd trillen.

Peter Winkels was twintig jaar leraar Nederlands en culturele vorming en werkte daarnaast voor onder andere het Kunsthistorisch Centrum Amsterdam, TROS-radio, Omroep Limburg/L1, Opera Zuid, Dagblad De Limburger en TV Limburg. Als lid van commissies, jury’s en andere overlegstructuren, was hij nauw betrokken bij het culturele leven in zijn geboortestreek. Daarvoor werd hij in 2017 geridderd.

Leven, stukje bij beetje. Herinneringen, Uitgeverij Jon Winkels, gebonden, 125 pag., € 17,50

Het boek is in een aantal Limburgse boekhandels te verkrijgen, of te bestellen bij de uitgever door een email te sturen naar 5231hb85@ziggo.nl

Een filmpje over deze uitgave op Youtube kunt u hier bekijken.