gepubliceerd op 19 oktober 2020
Memorabilia van de Tachtigjarige Oorlog

Bij Uitgeverij Verloren is Memorabilia van de Tachtigjarige Oorlog. De rol van voorwerpen in de oorlogsherinnering, 1566-1750 van Marianne Eekhout verschenen. De Tachtigjarige Oorlog is levend erfgoed. De overwinningen en nederlagen, belegeringen en veldslagen, aanvallen en furies staan letterlijk en figuurlijk in ons collectief geheugen gegrift. Veel oorlogsverhalen gaan vergezeld van fysieke overblijfselen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Mensen bewaarden brokstukken, kanonskogels en beschadigde heiligenbeelden als aandenken. Ze lieten gevelstenen, schilderijen, medailles, keramiek, zilverwerk en glas maken met voorstellingen erop die herinnerden aan de oorlog.

Marianne Eekhout beschrijft in dit boek waarom materiële herinneringen aan een oorlog, in dit geval de Tachtigjarige Oorlog, bewaard worden. In de privé-omgeving wilden mensen op deze manier hun eigen, positieve of negatieve, verhaal levend houden. En ze waren trots op de ontvangen geschenken. Op stedelijk en nationaal niveau gebruikten politieke en religieuze leiders memorabilia om harmonie te bevorderen en een gezamenlijke identiteit te bewerkstelligen. De memorabilia van de Tachtigjarige Oorlog maken de strijd tastbaar en onvergetelijk, tot op de dag van vandaag.

Memorabilia van de Tachtigjarige Oorlog. De rol van voorwerpen in de oorlogsherinnering, 1566-1750, Uitgeverij Verloren, paperback, 128 pag., € 15,-
ISBN: 9789087048372