gepubliceerd op 24 september 2020
Verschenen: Bommel literatuurgids

Bij Uitgeverij Klaas Driebergen is de Bommel literatuurgids. Een overzicht van tachtig jaar Bommelstudie verschenen. Dit boek, samengesteld door Klaas Driebergen en Hugo Klooster, biedt een overzicht van de grote hoeveelheid boeken en artikelen die er in een periode van tachtig jaar zijn verschenen over Marten Toonders Bommel-oeuvre. Toonder kan als een van de grootste Nederlandse schrijvers en striptekenaars worden gezien. Zijn Bommelstrip stond 45 jaar lang dagelijks in de krant en geeft een treffend tijdsbeeld van de twintigste eeuw. Tot op de dag van vandaag brengt zijn werk veel pennen van liefhebbers in beweging. Onder hen zijn bekende schrijvers en journalisten zoals Jan Wolkers, Martin van Amerongen, Henk Hofland en Marcel Möring.

In deze eerste ‘secundaire Toonderbibliografie’ worden meer dan 3500 titels van publicaties over de Bommelstrip gerangschikt die zijn verschenen van 1941 tot heden. Vijf uitgebreide indexen wijzen de lezer de weg in al deze literatuur. Het boek is bovendien verluchtigd met meer dan honderd citaten en illustraties uit de Bommelverhalen rondom het thema ‘lezen’, waardoor het tevens een vermakelijke bloemlezing is geworden.

Toonder werd in 1954 benoemd tot lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Lees hier het Levensbericht van Marten Toonder uit ons eigen Jaarboek.

Bommel literatuurgids. Een overzicht van tachtig jaar Bommelstudie, Uitgeverij Klaas Driebergen, gebonden, 320 pag., € 19,99
ISBN: 9789082685565

Het boek is te bestellen via deze link.