gepubliceerd op 6 september 2020
Crowdfundactie historische rampliederen op cd

In haar historisch onderzoek naar de verwerking van rampen in Nederland stuitte hoogleraar Lotte Jensen op liederen over branden, overstromingen, droogte en insectenplagen. In samenwerking met het Utrechtse muziekgezelschap Camerata Trajectina werkt ze nu aan een cd waarmee deze traditie van het Nederlandstalige ramplied tot leven wordt gewekt. Om de rampliederen voor iedereen beschikbaar te maken, start ze samen met het Radboud Fonds een crowdfundcampagne.

Uit een grote hoeveelheid liederen van de 17e tot de 20ste eeuw is een selectie gemaakt die door Camerata Trajectina wordt uitgevoerd. Zo ontstaat een rijk en gevarieerd beeld van de wijze waarop mensen vroeger rampspoed verwerkten. De liederen staan bol van emotionele uitroepen, troostrijke woorden, leerrijke boodschappen en sensationele details om de aandacht van het publiek vast te houden.

Om dit project te realiseren is € 10.000 nodig. U kunt hieraan bijdragen door te doneren via deze site van het Radboud Fonds. Ieder bedrag is welkom. Samen kan zo de traditie van het Nederlandstalige ramplied tot leven worden gewekt. Op de crowdfundpagina leest u meer over de geschiedenis van het ramplied in Nederland, over watersnoodliederen in het bijzonder, liedteksten en achtergrondliteratuur.