gepubliceerd op 7 september 2020
Verschenen: ‘Het eiland van vuurrazernij’ door Rick Honings

Vorige week maandag sprak Rick Honings de negenentwintigste Bert van Selm-lezing uit. De tekst van deze lezing is nu verschenen bij de Primavera Pers onder de titel Het eiland van vuurrazernij’. De Krakatau-ramp van 1883 en de Nederlandse literatuur.

‘Het eiland van vuurrazernij’. Met die woorden typeerde Louis Couperus de Krakatau. Tijdens zijn rondreis door Indonesië wilde hij de beroemde vulkaan met eigen ogen zien en hij schreef erover in Oostwaarts (1923). Veertig jaar daarvoor, op 27 augustus 1883, was de vulkaan in alle hevigheid uitgebarsten. De kracht van de eruptie was ongekend en veroorzaakte tientallen meters hoge tsunami’s die de kusten overspoelden, met tienduizenden doden tot gevolg.

De Nederlandse bevolking was hevig geschokt door de vreselijke ramp die haar kolonie had getroffen. Op verschillende plaatsen werden literaire liefdadigheidsactiviteiten georganiseerd,waaraan schrijvers van naam en faam meewerkten. Omdat de ramp tot de verbeelding sprak, heeft die ook zijn sporen nagelaten in jeugdboeken. Dit boek gaat over de verwerking van de ramp in de Nederlandse literatuur in het licht van het koloniale verleden.

Het eiland van vuurrazernij’. De Krakatau-ramp van 1883 en de Nederlandse literatuur, Primavera Pers, paperback, 64 pag., € 8,90
ISBN: 9789059973213