woensdag 9 september 2020 om 19:00 uur
Carré, Amstel 115 - 125, Amsterdam.
gepubliceerd op 20 augustus 2020
Arnon Grunberg in Carré

Op 9 september presenteert Arnon Grunberg een avond in het Amsterdamse theater Carré, gebaseerd op de door hem samengestelde bundel met verslagen van ooggetuigen, Bij ons in Auschwitz. Onder anderen Ester Naomi Perquin, George Tobal en Elsie de Brauw lezen getuigenissen en Marc Pantus, Maarten Hillenius, Flip Noorman en Jorn ten Hoopen maken muziek.

‘Het woord ontslaapt overal waar een werkelijkheid haar onontkoombare eisen stelt,’ schreef Jean Améry, overlevende van Auschwitz, in Schuld en boete voorbij. Verwerking van een onverwerkt verleden.
De werkelijkheid dreigt altijd opnieuw onontkoombare eisen te stellen, ook daarom is het cruciaal dat wij het verleden blijven onderzoeken, dat wij er kennis van blijven nemen, zoals ik in mijn 4 mei-rede al zei, al was het maar om vast te kunnen stellen waarin het heden verschilt van het verleden en wanneer ze toch op elkaar beginnen te lijken.
Als bezorgde burgers de verplichting een mondkapje te dragen gelijkstellen met het bevel een Jodenster te dragen, dan vrees ik dat van het recente verleden nu al weinig meer is overgebleven dan symbolen die aangewend worden voor propaganda.
Daarnaast zien we hoe er nog steeds met groepsidentiteiten wordt gegoocheld met geen ander doel dan mensen, de ander, te reduceren tot een vijand, al wordt dat met nog zoveel verve gebracht als ‘problemen benoemen’.

Aanmelden

Voor deze avond zijn twee aanvangstijden: 19:00 en 21:30. Het programma zelf duurt ongeveer 75 minuten zonder pauze. Kaarten voor beide aanvangstijden kunnen worden besteld via deze link.