gepubliceerd op 14 augustus 2020
Een nieuwe Parelduiker

Deze week verschijnt een nieuw nummer van het tijdschrift De Parelduiker, de derde aflevering van deze jaargang. Het openingsartikel is geschreven door David de Poel, ‘Jeroen Brouwers en René Stoute: vriendschap uit adoratie’. Begin jaren tachtig stuurde René Stoute fanmail naar Jeroen Brouwers, die hij mateloos bewonderde. Het bleek dat Brouwers Stoutes debuut Op de rug van vuile zwanen, een bundel verhalen over het troosteloze en uitzichtloze leven van een junkie, gelezen had en zag in de tien jaar jongere debutant een talent. Er ontstond een innige en openhartige briefwisseling waarin ze elkaar troostten, informeerden en stimuleerden. Pas toen Stoute een geslachtsveranderende operatie onderging, werd de briefwisseling minder intensief. Brouwers zag Stoute nooit als vrouw, maar ging wel naar de crematie van Renate Stoute om afscheid te nemen van zijn ‘literaire zoon’.

Verder in deze Parelduiker onder andere een artikel van Bertram Mourits over Alfred Kossman en de Tweede Wereldoorlog, het literaire leven van de protestants-christelijke schrijver Jan H. de Groot (geschreven door zijn zoon Cees de Groot) en een stuk over Arnold Aletrino, ‘Arts, schrijver, visionair en progressief denker’ door het duo Oerlemans en Janzen.

De Parelduiker, jaargang 25, 2020, nummer 3, € 13,50