gepubliceerd op 29 mei 2020
Een nieuwe roman van Jaap Scholten: Suikerbastaard

Bij Uitgeverij Afdh en Uitgeverij Pluim verschijnt deze week de nieuwe roman van Jaap Scholten, Suikerbastaard, een roman over reizen naar het grote onbekende en het eeuwige verlangen. Frederik Spengler heeft als kind een sterke band met zijn grootvader, een man die leiding geeft aan een internationaal opererende machinefabriek. Wanneer er vele jaren na de dood van grootvader plotseling een Ethiopische rastafari opduikt met een compromitterend verhaal ontstaat er grote opschudding in de familie. Frederik reist met een oude jeugdliefde af naar Ethiopië in een poging vat te krijgen op het schandaal.

Suikerbastaard neemt de lezer mee op een roadtrip van Stokkum naar Abessinië, het land van de legendarische keizer Haile Selassie. In de jaren vijftig en zestig gingen tientallen ongetrouwde Twentse jongens ‘op karwei’ naar Abessinië, dat later Ethiopië ging heten, om suikerfabrieken te bouwen.

Het eerste verhaal gaat over die Twentse boerenzonen op reis in een tijd dat de wereldkaart nog terra incognita kende; het tweede is een verhaal over een familie van grootindustriëlen die verrast wordt door een ongemakkelijke claim; het derde vertelt over een man die zich geconfronteerd ziet met een liefde uit zijn verleden. Suikerbastaard stelt de grote levensvragen aan de orde: hoe te leven, wat te doen, wat te laten.

Suikerbastaard, Afdh/Pluim, gebonden, 416 pag., € 34,99
ISBN: 9789072603784