donderdag 14 mei 2020 om 20:00 uur
gepubliceerd op 18 april 2020
Abraham Kuyper Lezing door Arnon Grunberg via videostream

Arnon Grunberg (Vrije Schrijver van de VU) zal op donderdag 14 mei de Abraham Kuyper Lezing uitspreken, gevolgd door o.a. interviews en een paneldiscussie. Vanwege de uitbraak van het coronavirus spreekt hij zijn lezing uit via videostream, zonder publiek. U bent van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen. Het thema van deze avond is Blinde gehoorzaamheid.

Het geweld waarmee de staat onze democratische samenleving beschermt, maakt ook slachtoffers: soldaten worden uitgezonden naar oorlogsgebieden, mensen worden in gesloten instellingen geplaatst. Hoe denken en spreken we over deze moderne mensenoffers? Volgens religieuze verhalen was Abraham bereid blind zijn zoon te offeren toen God het vroeg, uit vrees en ontzag. Wat doet ons gehoorzamen aan ethiek, wet en gezag? Zijn we bang voor straf of hebben we een diepe angst voor wetteloosheid?

Arnon Grunberg ging met de filosofische klassieker Vrees en beven van Kierkegaard onder de arm op onderzoek uit en liet zich daarbij bijstaan door studenten. Op 14 mei spreekt hij met de jonge schrijfster en journaliste Charlotte Bouwman, die al maanden actievoert tegen de lange wachtlijsten binnen de GGZ, waar ook mensenoffers gebracht worden. Met verder paneldiscussies met filosoof Victor Kal, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel en de wereldberoemde operazanger en oud-marinier Bastiaan Everink.

Aanmelden

De videostream zal op donderdag 14 mei om 20:00 uur starten.  De publicatie van Arnon Grunberg wordt 15 mei gratis toegestuurd als digitaal bestand aan iedereen die zich heeft aangemeld en aan alle medewerkers en studenten van de VU. De publicatie is in druk te bestellen voor € 10,-.

U kunt zich via deze link aanmelden. U ontvangt dan een link naar de videostream.