donderdag 20 februari 2020 om 20:00 uur
Noord-Veluws Museum, Winckelweg 17A, Nunspeet
gepubliceerd op 22 januari 2020
Lezing Margreet den Buurman in het Noord-Veluws Museum

Op donderdag 20 februari zal Margreet den Buurman in het Noord-Veluws Museum een duo-lezing verzorgen samen met Harry Tijssen, gastconservator van de speciale expositie 1913 – omzien en vooruitgang in literatuur en beeldende kunst.

Tot maart is in het Noord-Veluws Museum Nunspeet een tentoonstelling te zien die een reconstructie omvat van een expositie in 1913 van het het Veluwse kunstenaarsgenootschap Pictura Veluvensis. Bijzonder is dat men zich niet beperkte tot de Veluwe alleen, ook kunstenaars van elders – Utrecht, Den Haag – werden uitgenodigd mee te doen. 1913 is een bijzonder jaar, zowel in de literatuur als in de beeldende kunst. Voor de gebroeders Mann was 1913 het laatste jaar waarin ze nog zonder voorbehoud uitwisselden.

De lezing van Den Buurman en Harry Tijsen gaat over 1913 als het laatste onbevangen jaar, zowel in de literatuur als de beeldende kunst. De lezing is een aanvulling op de expositie. Aan de hand van de controverse tussen de gebroeders Mann, die ging over de wenselijkheid of onwenselijkheid van sociaal politiek engagement in kunst, zien we dat het in aanleg naïeve impressionisme – als afwijzing van academiekunst – een nieuwe, andere weg inslaat. Margreet den Buurman spreekt over Thomas Mann contra Heinrich en Harry Tijssen over impressionisme contra ‘Kunstenaren der Idee’.

Toegang

De toegang voor deze lezing bedraagt € 9,50 per persoon (€ 5 voor Vrienden van het museum). U kunt zich aanmelden via mailing@noord-veluws-museum.nl