Dinsdag 18 februari 2020
om 13:45 uur
Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
gepubliceerd op 9 januari 2020
Promotie Coen van ’t Veer: De kolonie op drift

Op dinsdag 18 februari 2020 om 13:45 uur zal Coen van ‘t Veer zijn proefschrift De kolonie op drift. De representatie en constructie van koloniale identiteit in fictie over de zeereis tussen Nederland en Nederlands-Indië (1850-1940) in het openbaar te verdedigen. Coen van ’t Veer is een van de vaste columnisten op deze website vanuit de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde.

In De kolonie op drift staan de romans en korte verhalen centraal die zijn geschreven aan boord van de mailboten die in de periode 1850-1940 tussen Nederland en Nederlands-Indië voeren. Deze vormden een microkolonie, een gecomprimeerde versie van de koloniale samenleving. Tijdens de zeereis zaten witte nieuwkomers, ervaren reizigers en het inheemse (scheeps)personeel gedurende meerdere weken onder wisselende weersomstandigheden op een beperkte oppervlakte met elkaar opgescheept. Geen wonder dat er veel geschreven is over het leven aan boord, verhalen vol extreme emoties, harde botsingen en bijzondere lotsverbindingen.

De verdediging vindt plaats in het Groot Auditorium van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, Rapenburg 73 te Leiden.

Na afloop van de plechtigheid is er een receptie.