gepubliceerd op 8 december 2019
Een nieuwe biografie van Belle van Zuylen

In 1993 verscheen de biografie Zonder Vaandel van Pierre en Simone Dubois, maar sindsdien is er veel meer bekend geworden over de jaren voorafgaand aan 1771 toen Belle van Zuylen met Charles-Emmanuel de Charrière naar Zwitserland vertrok. Vandaar deze nieuwe biografie, geschreven door Kees van Strien, die nu bij Uitgeverij Aspekt is verschenen.

In Nederlandse familiearchieven vond Van Strien een grote hoeveelheid onbekende brieven en gedichten. Ook trof hij documenten aan over haar ontmoeting met baron Adolf Werner van Pallandt, een serieuze huwelijkskandidaat, en het daaropvolgende schandaal. Belle reageerde zich af in het gedicht ‘De vlinder en de twee spinnen’, dat ze zelf declameerde tijdens een bal in Amsterdam. Ze droomde van vriendschap en hartstocht, maar vond niemand die bij haar paste. Ook niet de veel oudere baron Gijsbert Jan van Hardenbroek, een collega van haar vader en jarenlang een stille minnaar. Tenslotte trouwde ze beneden haar stand met de man die haar oudste broer op zijn studiereis begeleid had.

Belle van Zuylen. Een leven in Holland, Uitgeverij Aspekt, paperback, 168 pag., € 16,95
ISBN: 9789463387446