donderdag 28 november 2019 om 19:30 uur
Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
gepubliceerd op 8 november 2019
Eerste LUCAS-lezing door Ineke Sluiter

Op donderdagavond 28 november 2019 vindt in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden de eerste LUCAS-lezing plaats.  Hierin zal een onderzoeker uit het onderzoeksinstituut LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) voor een breder publiek over zijn of haar vakgebied spreken. De eerste LUCAS-lezing wordt gehouden door prof. dr. Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde en Spinoza-laureaat, en wordt georganiseerd samen met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De titel luidt De trauma’s van Achilles.

‘Teksten’ uit de klassieke literatuur, maar ook uit de moderne wetenschap doen drie dingen tegelijk: zij bieden een inkijkje in een gedachtewereld, ze bieden een bepaalde weergave (representatie) van die wereld, én ze helpen hem ook mede vorm geven. Maar wat gebeurt er als we aan de hand van literaire teksten uitspraken willen doen over de (sociale) psychologie van de antieke wereld en als we daarbij moderne categorieën en bijvoorbeeld (medische) diagnoses willen gebruiken?

Kunnen we Achilles alleen begrijpen in termen van geschonden eer, had hij ‘gewoon een kort lontje’, of helpen theorieën over posttraumatisch stress syndroom ons om de Ilias te lezen? Hoe dan? Is één van de stukken van Sophocles een anticipatie van Stanley Milgrams infame experimenten over gehoorzaamheid aan autoriteit?

In deze lezing wordt niet alleen het bestaan van antieke oorlogstrauma’s onderzocht, maar ook de ruimere vraag gesteld of moderne ideeën over menselijke cognitie ons kunnen helpen toegang te krijgen tot de wereld, die van toen en die van nu.

Na afloop van de lezing vindt een borrel plaats en zal de eerste LUCAS-dissertatieprijs worden uitgereikt aan de auteur van het beste proefschrift dat verdedigd is in het academisch jaar 2018-2019.

Aanmelden

Alle belangstellenden worden van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen. De toegang is gratis, maar u dient zich aan te melden via lucas@hum.leidenuniv.nl