Vrijdag 29 november 2019
om 15:00 uur
Kamerling Onnes Gebouw, zaal A 144, Steenschuur 25, Leiden,
gepubliceerd op 30 oktober 2019
Symposium ‘Urban Legends van de Middeleeuwen tot Nu’

Op vrijdagmiddag 29 november organiseert de Commissie Geschied- en Oudheidkunde van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in Leiden van 15:00 tot 18:00 uur het symposium Urban Legends van de Middeleeuwen tot Nu. 

In de eenentwintigste eeuw verspreiden hoaxes, nepnieuws en ‘broodjes aap’ zich razendsnel via het internet, op de hielen gezeten door newscheckers en experts op het gebied van digitale media. Nepnieuws lijkt misschien een fenomeen van het tijdperk van internet en globalisering, maar door de folklorestudies weten we dat het hier gaat om een veel ouder fenomeen. Veel van nieuwste internetverhalen zijn variaties zijn op stokoude thema’s. In dit symposium kijken we naar de geschiedenis van een aantal van die taaie verhalen, en naar hun functie in specifieke historische omstandigheden.

Sprekers

– Peter Burger (Journalistiek en Nieuwe Media): ‘Fake news als folklore.’
– Judith Pollmann (Geschiedenis): ‘Ratten vangen in Hamelen. Over het gezag van taaie verhalen’.
– Dennis Bos (Geschiedenis), ‘Bertus Zuurbier, van anarchistische straatschreeuwer tot urban legend.’
– Bart van der Boom (Geschiedenis), ‘Blinde baby’s en Eigenheimers. De functie en het effect van broodjes aap tijdens de Bezetting.’

Aanmelden

Toegang tot dit symposium is gratis. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden.