dinsdag 26 november 2019 om 20:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 18 oktober 2019
Presentatie ‘Against English. Een pleidooi voor het Nederlands’

In samenwerking met Athenaeum Boekhandel organiseert Spui25 op dinsdagavond 26 november aanstaande de presentatie van de bundel Against English. Een pleidooi voor het Nederlands, samengesteld door Lotte Jensen, Niek Pas, Daniël Rovers en Koen Gulik.

Het Engels heeft het Nederlands al bijna verdrongen aan de universiteiten en neemt sluipenderwijs het middelbaar en lager onderwijs over. Meer dan zestig procent van wat er aan vertaalde romans in de boekhandel ligt, komt uit het Engelse taalgebied. Onze media? Helemaal gericht op Amerikaanse voorbeelden – alsof er geen Italiaanse, Franse, Spaanse en Duitse nieuwsbronnen bestaan. Met de auteurs van de bundel Against English analyseren we de verengelsing van de wereld en leren we over de rijkdom van diversiteit.

Against English is geboren uit verzet. Verzet tegen de verengelsing van taal en maatschappij. De auteurs willen laten zien welke reële gevaren er kleven aan onze massale toevlucht tot het Engels. Met de dominantie van de taal komt namelijk ook de dominantie van het denken. Het Anglo-Amerikaanse wereldbeeld bepaalt de kijk op economie, politiek en overheid. De overheid dient zich terug te trekken en zo veel mogelijk over te laten aan het individu. En de samenleving? Die wordt onderworpen aan het principe van de markt. Alwaar men het liefst in Engels jargon spreekt.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Wel is aanmelden noodzakelijk. U kunt zich voor deze avond opgeven via deze link.