zaterdag 26 oktober 2019 om 15:00 uur
Fundatie van Renswoude, Agnietenstraat 5, Utrecht
gepubliceerd op 10 oktober 2019
Lezing Jacques Dane over W.G. Van de Hulst

Literair theater Salon Saffier presenteert op zaterdag 26 oktober aanstaande een middag rond de schrijver W.G. van de Hulst, in samenwerking met Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu en de Maatschap Erven W.G. van de Hulst.

Honderd jaar geleden verscheen het beroemd geworden boek Peerke en z’n kameraden van de Utrechtse meesterverteller en onderwijzer W.G. van de Hulst (1879-1963). Om dit feit te gedenken organiseert Salon Saffier een middag rondom dit boek dat alom beschouwd wordt als een van de klassieke kinderboeken over de Groote Oorlog (1914-1918).

Van de Hulst, die ruim vijfennegentig kinderboeken schreef, beschouwde Peerke als zijn beste en mooiste boek: het verhaal over een Vlaamse jongen die tijdens het oorlogsgeweld beide benen verliest, met zijn grootvader naar Nederland vlucht en altijd maar in bed moet liggen, maar gelukkig is als de jongens die vaak voor zijn raam spelen zijn kameraden worden.

Bezoek graf

om 13.00 uur wordt een bezoek gebracht aan het graf van de schrijver op de begraafplaats Soestbergen, Gansstraat 167 te Utrecht. Op zijn grafsteen staat een stenen versie van het boek Peerke en z’n kameraden. Aanmelden voor dit bezoek (gratis) is niet nodig.

Lezing biograaf Jacques Dane

om 15.00 uur gaat biograaf Jacques Dane in zijn lezing met beeldmateriaal nader in op de inhoud van het boek, hoe het destijds gerecenseerd werd in de christelijke pers en daarbuiten, plaatst Peerke in de context van de tijd en spreekt over de positie van Van de Hulst in het veld van kinder- en schoolboekenauteurs, specifiek waar het gaat om ‘vredesopvoeding’. Er is ook aandacht voor de geschiedenismethode Toen … En nu! van Van de Hulst. In hoeverre is deze methode beïnvloed door de Eerste Wereldoorlog? En waarom werd Peerke door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog verboden?

Aanmelden

Beide activiteiten zijn los van elkaar te bezoeken. Voor het bijwonen van de lezing is reserveren echter verplicht. De locatie van de lezing is Fundatie van Renswoude, Agnietenstraat 5, Utrecht. De kosten van lezing bedragen € 5,- per persoon, inclusief koffie/thee. Meer informatie/reserveren: www.salonsaffier.nl