vrijdag 6 december 2019 om 20:00 uur
Pieterskerk, Pieterskerkhof 1a, leiden
gepubliceerd op 14 oktober 2019
Huizingalezing 2019 door Marlene Dumas

Op vrijdagavond 6 december zal de 48ste Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden worden uitgesproken door beeldend kunstenaar Marlene Dumas. Aan haar lezing heeft ze de titel Het Onverantwoordelijke Gebaar – of ga terug naar waar jij vandaan komt gegeven. Dumas’ lezing gaat over gedachten en verschijnselen die zich opdringen wanneer gesproken wordt over beeldende kunst: begrippen zoals oorsprong, cultuur, vrijheid en censuur. En over de onontkoombare relatie tussen beeld en woord.

De Huizingalezing wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en (vanaf 2014) Elsevier Weekblad.

Marlene Dumas (1953) wordt beschouwd als een van meest toonaangevende beeldende kunstenaars van deze tijd. Na haar opleiding aan de Universiteit van Kaapstad (B.A. Schone Kunsten, 1972 -1975) studeerde zij aan de Ateliers ’63 in Haarlem. Sindsdien woont en werkt zij in Amsterdam. Internationale bekendheid verwierf Dumas met haar vernieuwing van het geschilderde portret in ‘close up’ en de uitbeelding van de menselijke figuur. Zij speelt met de meerduidigheid van het beeld en de rol van de beschouwer.

Op verschillende continenten zijn solotentoonstellingen te zien geweest: in 2008 in New York (MoMA) en in 2014 in Amsterdam (Stedelijk Museum). In 2014 verscheen ook een hernieuwde uitgave van haar publicatie Sweet Nothings. Notes and Texts: een tekstbundel over haar rol als kunstenaar en die van de kunst in het algemeen.

Marlene Dumas heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder een eredoctoraat van de Universiteit van Kaapstad in 2012. In dat jaar werd haar gehele oeuvre ook bekroond met de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, de Johannes Vermeerprijs.

Programma

19.15 uur – Deuren Pieterskerk open
20.00 uur – Welkomstwoord
20.10 uur – Lezing Marlene Dumas
21.30 uur – Einde en gelegenheid tot het nuttigen van een drankje

Aanmelden

Kaarten voor deze lezing kosten € 17,50 (1e rang) en € 15,00 (2e rang). Sommige stoelen in de 2de rang van de Pieterskerk hebben een beperkt zicht op het podium. U krijgt een drankje na afloop van de lezing en ontvangt de lezing in boekvorm mee naar huis. U kunt kaarten bestellen via deze link.