zaterdag 5 oktober 2019 om 14:00 uur
Heerenzaal, Restaurant L’ Union, gelegen aan de Markt/Kraanpoort te Roermond.
gepubliceerd op 12 september 2019
Derde werkvergadering van de Zuidelijke Afdeling

Het bestuur van de Zuidelijke Afdeling nodigt u allen uit aanwezig te zijn bij de derde werkvergadering van dit jaar. Deze vindt plaats op zaterdag 5 oktober aanstaande om 14.00 uur zoals gebruikelijk in de Heerenzaal van Restaurant L’ Union in Roermond. Als sprekers zijn uitgenodigd Vilan van de Loo (over haar biografie Melati van Java (1853-1927), Dochter van Indië) en Maaike Meijer (over haar biografie Hemelse mevrouw Frederike).

In 2016 publiceerde Van de Loo haar biografie over Melati van Java. Ooit was Melati van Java een beroemde schrijfster. Rond 1900 kende iedereen in Nederland en Indië haar naam. Men kende haar ook als Mathilde, schrijfster van katholieke romans, en als Marie Sloot, feministe en filantrope. Zij maakte naam als romancière in een tijd waarin het ongewoon was om van de pen te leven. Een vrouw mocht wel schrijven, maar niet als broodwinning. En dat deed Marie Sloot. Ze schreef niet alleen romans, feuilletons, toneelstukken en essays, maar redigeerde ook tijdschriften. Lange tijd wist niemand dat zij de auteur was van de kritische romans die ene Max van Ravestein schreef. Voor haar literaire werk kreeg ze erkenning: in 1893 behoorde ze tot de eerste vrouwen die lid werden van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde.

Maaike Meijer maakte in 2016 samen met Joost Kircz Stoeten Ritseldingen, een rijk geïllustreerd Schrijversprentenboek over F. Harmsen van Beek. In 2018 volgde de biografie Hemelse mevrouw Frederike. Frederike Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland.

Aanmelding

Voorafgaande aanmelding van uw komst wordt op prijs gesteld. U kunt dit doen door een e-mail te sturen aan maatschappijzuid@kpnmail.nl

Het staat u vrij bij bijeenkomsten een of twee introducés mee te brengen. Door derden te betrekken bij onze activiteiten kan de aantrekkelijkheid van het lidmaatschap van de MdNL vergroot worden.

Aan degenen die na afloop van de vergadering met het bestuur en de sprekers willen dineren, wordt verzocht dit voorafgaand per e-mail aan de secretaris te melden. Dit ten behoeve van het reserveren van een tafel in restaurant L’ Union. Wel brengen wij iedereen onder de aandacht dat de kosten van het diner en de wijn door elke deelnemer zelf voldaan moeten worden.

Route en parkeergelegenheid

• Voor hen die vanuit het zuiden met de auto naar Roermond komen, is aan te bevelen op de A73 de afslag Roermond-Zuid nemen, daarna aangekomen op de Rijksweg en rijdend in de richting Roermond bij de tweede rotonde linksaf te slaan bij het richtingbord P Roermond centrum. Achter de derde rotonde op deze weg ligt de parkeergarage van het Roercenter. Daarna richting Markt/kathedraal lopen.

• Wie vanuit de richting Venlo naar Roermond komt, neemt de afslag Roermond Centrum/Eindhoven/Weert en volgt de route tot aan de Maasbrug/kathedraal. Aldaar de keuze om rechtsaf naar de parkeergarage Kazerneplein te gaan of linksaf te slaan en door te rijden tot aan de rotonde Roersingel. Daar ligt de parkeergarage Roercenter.

• Vanuit het westen komend kan men direct na het passeren van de Maasbrug linksaf slaan richting parkeergarage Kazerneplein of rechtsaf naar de parkeergarage Roercenter.

• Reizigers per trein volgen vanaf het NS-station de borden Markt. Aangekomen op de winkelstraat Steenweg loopt men door naar de Markt. De vergaderlocatie ligt tegenover de kathedraal. Het is een wandeling van ongeveer 10 minuten.